Fernando Alonso, és Formula-1, Rajongói Weboldal!
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Még Mindíg;Alonso

 

 
 
 
 
 
 
 (:FRISS HÍREK NEKTEK, AZ OLDALRÓL :)
Sziasztok kedves olvasók! Sokat gondolkoztam azon az elméleten, hogy az oldalt hogyan fejlesszem tovább, hiszen nagy tettre készülök, méghozzá nem is kicsivel, erről majd, a közeljövőben tudni fogtok, hiszen megosztom veletek, beszámolómat. Kedves látogatók, kérnélek titeket, legyetek türelmesek, és nézzetek vissza hamarosan, hiszen meglepetésben lesz részetek! Üdvözlettel: Christian
írta: Christian; időpont: 2010. Augusztus 13..

 
Menü
 
Weblap Bejegyző
 
Fernando Alonso
 
Formula-1
 
Versenyzők 2010
 
Csapatok 2010
 
Helyszínek 2010
 
Versenyzők Oldalai
 
Csapatok Oldalai
 
Egyszerű 2
 
Formula-1 Technika
Formula-1 Technika : A boxban használatos eszközök

A boxban használatos eszközök

  2009.11.20. 17:31

A boxkiállás a futam egyik legfontosabb része, hiszen a versenyzők a gyors munkának köszönhetően akár több helyet is előre léphetnek, ám ugyanúgy veszthetnek is, ha valami galiba támad.


Négy kereket lecserélni, valamint elég üzemanyagot vételezni a következő kiállásig, amely hét és tizenkét másodperc közötti időt vehet igénybe, függően az üzemanyag mennyiségétől. Ezt a fantasztikus gyorsaságot a csapatok a rengeteg gyakorlásnak köszönhetik, hiszen a szerelők egy szezon folyamán több ezerszer gyakorolják ezt a rutinműveletet. Ehhez azonban a speciális eszközök használata elengedhetetlen. A következőkben nézzük ezeket...
A megfelelő pozicionálás: Amikor egy versenyző beérkezik a boxba, legelső feladata, hogy a megfelelő helyen álljon meg, ahol a szerelők már várnak rá.

Ez a hely ragasztószalaggal van kijelölve az aszfalton. A szalag igen strapabíró, hiszen el kell viselnie a gumik kipörgéséből adódó erőhatásokat, amikor a versenyző elhagyja a boxot. A kijelölt terület közepe táján található két fémes vezető is, mely arra szolgál, hogy elvezesse a statikus elektromosságot az autóból, mely a benzin töltésekor nem kívánatos jelenség. Ezek a vezetők összeköttetésben állnak a benzintöltővel is, hogy leföldeljék azt.

A nyalóka
A boxba kihajtó versenyzőt a ’nyalókás ember’ navigálja, akit eszközéről lehet felismerni, mely egy hosszú rúd, aminek tetején egy korong díszeleg. Természetesen mivel a Formula-1-ről beszélünk az eszköz nem egy egyszerű rúd: szénszálas anyagból készül, hogy kisebb legyen a súlya.

Az első kocsiemelő
Felé tart a versenyző, akinek fő feladata, hogy közvetlen az első kocsiemelő előtt álljon meg. Az eszköz acélcsőből készül, és egy régimódi emelő módszert alkalmaz, melyet a kar lenyomásából létrejövő erőkből hasznosít, és így emeli meg az autó elejét. Léteznek olyan emelők is, melyek hidraulikával működnek, erre jó példa a Williams alakulata, ám a csapatok többsége a sima emelőket alkalmazza. Ha az autót vissza szeretnék tenni az aszfaltra, csak fel kell húzni a kart. A csapatok nem minden esetben ugyanazt az emelőt használják. Mivel ez az alkatrész az autó első szárnyára van szabva, így szerkezetének pontosan illeszkednie kell ahhoz. Az autót minden esetben csak körülbelül 5 centiméterre kell megemelni a földtől. Az emelés célja az, hogy a gumikat ki tudják cserélni a szerelők. Ha az új abroncsok már felkerültek, nincs szükség arra, hogy az autót a levegőben tartsák, sőt, le is kell tenni, hiszen csak úgy tudják az anyacsavarokat megfelelően rögzíteni. Az emelők magasságán néha változtatni kell a boxutca viszonyainak megfelelően. Például Szuzukában, ahol a boxutca lejt, így állítás szükséges, melyet az eszközön könnyedén el lehet végezni.

A hátsó kocsiemelő
A hátsó kocsiemelő egyszerű mechanikai eszköz, melynek igen könnyűnek és mozgathatónak kell lennie, mivel a hátsó kocsiemelő ember az egyetlen olyan személy a boxban dolgozók közül, aki változtatja helyét, hiszen amikor a versenyző beáll a helyére, nem tartózkodhat eredeti pozícióján, mert a pilótának át kell hajtania azon a helyen.

Az önindító
A hátsó kocsiemelő magában foglal egy önindítót is, melyet akkor használnak, ha a motor lefullad, miközben a versenyző el akarja hagyni a boxot. Az eszköz azonos a garázsban használatos szerkezettel, melyet a csapat a szabadedzéseken használ, ám ez annak egy hosszabbított változata. Erre azért van szükség, hogy a kiugró kocsi után lehessen nyúlni, mely már elhagyta eredeti pozícióját.

A kerékcsere
A kerékcsere a boxprocedúra leggyorsabb része. Egy olasz cég szállítja azokat a pisztolyokat, melyekkel az anyacsavarokat fel és le lehet szerelni. Minden csapat más és más anyákat használ, így a pisztolyokat ennek megfelelően különböző fejekkel láthatják el. A csavarok fémből készülnek, így az istállók jó része mágnes fejeket használ, hogy az anyákat ne kelljen fel- és levenni. Azonban ha a pisztolyt túl gyorsan húzzák le a kerékről, a csavar kieshet belőle, ám ez igen ritka.

Bár általában a Formula-1-ben a legfontosabb dolog a kis súly, a csavarpisztolyokra ez nem vonatkozik. El kell viselniük azt a nagy teljesítményt, ami 678 newton/méter forgatónyomatékot jelent. A pisztolyok sűrített levegővel működnek 20 bar nyomáson. Hogy elkerüljék az anyacsavarok elvesztését, jobbos menetet használnak a jobb oldalon, míg balosat a másikon. Minden egyes kerékcserélő embernek van egy tartalék pisztolya, valamint két tartalék anyacsavarja. A pisztolyok különböző színűek, hogy megkülönböztethessék a más-más oldalon használatosakat. A pisztolyon található egy kétállású kapcsoló, mely a fel- és lemenetet állítja.

A kerékcserét kerekenként három ember végzi. Az egyiknek az a feladata, hogy levegye az elkopott abroncsokat, a másiknak pedig az, hogy az újat feltegye. A harmadik személy pedig a csavarpisztollyal dolgozik. A kerékcsere befejeztét az utóbbi kézfeltartással jelzi.

A benzintöltés
A benzinsapka automatikusan felnyílik, ha a pilóta beérkezik a boxutcába és megnyomja a sebességlimitálót. Mikor az autó a helyére gördül, egy szerelő átlátszó plexiüveget helyez a töltőnyílás mögé, aminek segítségével elkerülik, hogy üzemanyag kerüljön az autó kipufogójához, ahol hatalmas a forróság, és ahol az üzemanyag könnyen lángra kaphat. Azért használnak átlátszó plexiüveget, hogy a ’nyalókás ember’ lássa, ha készen van a szerelő a hátsó kerekekkel.

A töltőcsövet két szerelő helyezi az autóba. A tömlő az FIA előírásainak pontos betartásával készül, minden csapat ugyanazt az eszközt használja, melyet egy francia cég (Intertechnique) szállít nekik. Az egyetlen állítási lehetőség az, hogy milyen módon jelezze a töltőnek a rendszer, hogy minden üzemanyag átfolyt a kocsiba. Vannak csapatok, akik azt a módszert választották, hogy a töltőember szemvédőjében egy led jelzi, ha befejeződött a művelet. Mások, mint például a McLaren alakulat, a szórófejen található kijelzőn keresztül kapnak információt. Ha világít a led, akkor folyik az üzemanyag, ha kialudt, készen van a művelet.

A töltőcsövet egyszerűen csak rá kell helyezni a tankbeömlő nyílásra, és elkezd folyni az üzemanyag. Két kar található a szórófejen. Az egyik arra szolgál, hogy a kapcsolódáskor bebillentett reteszt feloldja, a másik pedig arra, hogy az autó és a tömlő közti kapcsolat megszakadjon.

Az üzemanyag mennyiséget a csapatok egy számítógépen programozhatják be, mielőtt versenyzőjük kijönne a boxba. Mikor a töltőcső a kocsihoz kapcsolódik, elkezd ömleni az üzemanyag, majd leáll, ha az összes belement.

A töltőcső hővisszaverő anyaggal van burkolva, hogy a benzint hidegen tartsa. A szabályok kimondják, hogy az üzemanyag hőmérsékletének 10 fokkal a külső hőmérséklet alatt kell lennie.

A biztonság
Egy ember fel van szerelve újraélesztő készülékkel, amit a biztonsági szabályok előírnak. Minden szerelőnél található tűzoltó készülék, melyet egy nagyobb tűz vagy robbanás esetén azonnal használni tudnak. A háttérben egy szerelő egy 60 liter kapacitású tűzoltó készülékkel várakozik.

Összesen két töltőcső áll a csapatok rendelkezésére, így egy embernek csak az a feladata, ha az egyik tömlővel történik valami, azonnal hozni tudja a másikat.

 
Idó
 
Névnapköszöntő
 
Naptár
2017. Augusztus
HKSCPSV
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
<<   >>
 
Számláló
Indulás: 2009-11-08
 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
SMS-Hírdetőfal
 
Üzenőfal
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Háttérzene


 

 
Szavazás
Szereted Fernando Alonso-t?

Igen Szeretem!
Nincs vele bajom, de nem szurkolok neki!
Nem Szeretem!
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 

Ne maradj le semmirõl, értesülj elsõ kézbõl a Selena Gomezzel kapcsolatos hírekrõl! Hat éve várja a látogatókat az oldal    *****    Református exmisszus-gyakornok, jégkorong, izomautók, rap zene. Igen, ez mind én vagyok! Hogyan? Nézz be és megtudod! :)    *****    Szeretsz írni? Lenne egy jó témád, amit megosztanál másokkal? Akkor kattints, és nyerj egy vendégposztot nálam! :)    *****    Kedveled Ian Somerhaldert? Odáig vagy a szépséges színésznõért, Nina Dobrevért? Kattints! Nem csak TVD rajongóknak!    *****    Szeretsz filmet nézni? Akkor itt a helyed! Nézz filmet facebook messengeren. Klikk ide!!!!    *****    MAYFLOWER / egy májusban született lány blogja / MAYFLOWER / egy májusban született lány blogja / MAYFLOWER    *****    DESIGN KÉSZÍTÕT KERESEK! 100 KREDIT ÉS MEGJELENÉS JÁR ÉRTE! DESIGN KÉSZÍTÕT KERESEK! 100 KREDIT ÉS MEGJELENÉS JÁR ÉRTE!    *****    ***Egy blog. Egy lány. Egy élet.*** Ðzsí blogol. *G-PORTÁL KÖZÖSSÉGMENTÉS ugyanitt. Ha hiányzik a régi közösség.*BLOG***    *****    Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok    *****    Nézz filmet facebook messengeren!!!! Klikk! Klikk!    *****    ONMYMIND \\ EGY ÁTLAGOS SRÁC BLOGOL MINDENRÕL AMI ESZÉBEJUT \\ ZENE, CIKKEK, KRITIKA? KATTINTS ÉS OLVASS MOST KEDVEDRE    *****    **********Rengeteg AKCIÓ! Vegyszermentes kozmetikmok és bio mosó és tisztítószerek, munkalehetõséggel! ***********    *****    OKTATÁS INGYENESEN az ASZTRO-suliban, Asztrológiai tanácsadás BECSÜLET KASSZÁS alapon! Fordulj hozzám bizalommal!    *****    Bûbájos boszorkák - Charmed - Hírek a folytatásról - Érdekességek - Cikkek - Interjúk - Bûbájos boszorkák - Charmed -    *****    LORDE * ISMERD MEG TE IS A ROYALS ÉNEKESNÕJÉT * LORDE * ISMERD MEG TE IS * LORDE * ISMERD MEG TE IS A ROYALS ÉNEKESNÕJÉT    *****    Re-Startoltunk! Egy SZEREPJÁTÉK, amelybe bármikor becsatlakozhatsz! Légy te is Hõs! Hõsregék RPG    *****    Nem értesz a CSS kódokhoz/nem tudod egyedül fenntartani oldalad/szeretnél egy társszerkesztõt? Írj nekem! - sakura-ec.gp    *****    ISMERD MEG A GYÖNYÖRÛ OSCAR-DÍJAS SZÍNÉSZNÕT, ALICIA VIKANDERT, AKI A 2018-AS TOMB RAIDER LARA COFTJÁT FOGJA ALAKÍTANI!    *****    "Céljuk fellelni az Egyesülés Pengéjének darabjait, és újra felemelni a Lidérckirályt."    *****    "Revealing the truth is like setting a match on fire. It can bring light or set your world on fire." | PROJECT D.C.